DIVENDRES 3 DE NOVEMBRE DE 2017, 23 h
Lloc:
Capella MACBA

Tony Arroyo, Cristine Berna, Ivo Dimchev, Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol, Felix Kubin, Arantxa Martínez i Úrsula Martínez.

TONY ARROYO
Showman i transformista, ha treballat com a director, actor i presentador en nombrosos espectacles, tant en teatres com en cabarets i sales de festes de Barcelona i d’altres ciutats d’Espanya. També ha realitzat gires amb espectacles de varietats a Alemanya, Suïssa i Àustria.

CRISTINE BERNA
Cristine Berna es va donar a conèixer en el camp del music-hall actuant en teatres de Barcelona com el Teatre Victòria i El Molino. Va debutar al cinema de la mà d’I. F. Iquino en pel·lícules de l’època del «destape» com La basura está en el ático, Las desnudas chicas del relax, Los sueños de Patricia. Amb Ventura Pons va treballar a la pel·lícula El vicari d’Olot (1981), que va protagonitzar al costat d’Enric Majó entre d’altres. Altres pel·lícules en les quals ha participat són i, Olímpicament mort o la minisèrie per a TV3 Rhesus: Cor gebrat.
Retirada durant algun temps, va tornar als escenaris per participar en l’espectacle de La Cubana Cómeme el coco, negro, dirigit per Santi Millán. Després ha continuat actuant en espectacles com Cristine El Show o El desplume. Actualment forma part del grup musical COUganGAR.

IVO DIMCHEV
El treball del coreògraf i performer búlgar Ivo Dimchev és una barreja extrema d’art performatiu, dansa, teatre, música, fotografia i dibuix. És autor de més de 30 performances. Ha rebut nombrosos premis internacionals tant en dansa com en teatre i ha mostrat les seves obres a Europa, Amèrica del Nord i del Sud. A més del seu treball artístic, Ivo Dimchev imparteix classes magistrals a la National Theater Academy de Budapest, Royal Dance Conservatorium of Belgium d’Anvers, Hochschule der Künste de Berna i DanceWeb de Viena, entre d’altres centres. És el director i fundador de la Humarts Foundation a Bulgària i organitza cada any un concurs internacional de coreografia contemporània. Ha obert a Brussel·les un espai performatiu, Volksroom, on presenta la feina de joves artistes, i a Sofia un espai independent centrat en art contemporani i música.

Sculpture
A Cabaret, Ivo Dimshev hi presentarà algunes de les cançons del seu nou àlbum, Sculpture, que es publicarà el 2018.

JORGE DUTOR I GUILLEM MONT DE PALOL
Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol provenen del món de la coreografia, la dansa i la performance. Jorge va estudiar a la Real Escuela Superior de Arte Dramático (RESAD) de Madrid i Guillem a l’School for New Dance Development (SNDO) d’Amsterdam. Les seves col·laboracions, que s’inicien el 2008, se serveixen de l’humor com a vehicle per qüestionar les formes de producció, creació, exhibició, interacció i contaminació de la pràctica artística. En els seus treballs juguen amb el llenguatge, la semiòtica, el significant i el significat, el so, la fisicitat del so, el cos i el moviment.
Creuen en una certa dimensió política del seu treball i tracten d’expandir el concepte de coreografia treballant en els límits de fricció amb altres disciplines artístiques. Junts han creat les peces Uuuhhh, yo fui un hombre lobo inventando horrores (2009), ¿Y por qué John Cage? (2011), #LOSMICRÓFONOS (2013), el projecte escènic de María Jerez DEEDLY-DUM, BA-BOOP-BE-DOOP! (2014) i Grand Applause (2016).

Amateurismes. Accions per a un cor
Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol presenten a Cabaret el seu projecte Accions per a un cor, un joc d’anada i tornada entre el caràcter popular i l’espectacular, el que és quotidià i el que és eventual, partint de l’obra de Joan Brossa i jugant amb les eines compartides, llenguatge, so i significació.
Aquestes accions es gesten en el marc del programa Amateurismes concebut per a l’exposició Poesia Brossa.

FELIX KUBIN
Felix Kubin és una de les figures amb més personalitat de l’escena electrònica internacional. El 1998 va fundar el seu propi segell, Gagarin Records, des del qual ha radiat experiments electroacústics i molt pop electrònic de caire retrofuturista. Nascut a Hamburg el 1969, als 8 anys va començar a estudiar piano, orgue i glockenspiel, encara que la seva adolescència va estar acompanyada pel sintetitzador Korg, amb el qual va començar a sobrevolar l’escena europea. Noise, punk, electro i pop són alguns dels ingredients amb què construeix la seva identitat musical, influït per gegants de la talla de Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, Kraftwerk i DAF. Kubin també és performer i col·labora regularment en produccions teatrals i musicals, escriu peces sonores per a la ràdio i s’autodefineix com una dadaista.

ARANTXA MARTÍNEZ
Arantxa Martínez és coreògrafa i performer, formada en ballet i dansa contemporània a Madrid i Montpeller. El seu treball s’interessa pels processos d’identificació, intercanvi i dependència que el cos manté amb l’entorn i investiga la performativitat en relació amb aquests processos. Entre els seus treballs destaquen Avant-Garten (2017) Un jardín temporal, en col·laboració amb Juan Domínguez, encàrrec del Sommerfestival 2017 a Kampnagel, Hamburg; Très bien éclairé (2015); Emisiones Cacatúa. Special Issue (2012), un projecte de ràdio en col·laboració amb Nilo Gallego; The Present (2010/2012), en col·laboració amb Lola Rubio; Al oeste del Pecos (2007); Jota, a folk-striptease in 4’ (2007); Trofeo (2003); De l’impatience de celui qui regarde dormir (1999), en col·laboració amb Remi Héritier.

J, un striptease folk en 4’ i Manta
A Cabaret, Arantxa Martínez hi presenta dos dels seus treballs: J, un striptease folk en 4’ i Manta, en els quals el gènere de l’estriptis delimita el marc de l’acció a un cos i l’habilita per ser mestre de cerimònies de la seva pròpia ficció. El cos és el dispositiu, el medi, el performer i la representació. L’estriptis es dilata en superfície i profunditat i manté una relació carnal amb tot el seu territori, incloent-hi l’espectador. El fet de reunir aquests dos treballs serà com revelar dues vegades la mateixa foto amb l’afany d’obtenir imatges diferents i adonar-se després que n’hi ha una que s’ha menjat la càmera fotogràfica.

ÚRSULA MARTÍNEZ
Úrsula Martínez és escriptora, performer i diva de cabaret. Va estudiar teatre a la Universitat de Lancaster i va començar la seva carrera en diverses companyies de teatre experimental. A mitjans dels anys noranta va començar a actuar en solitari al circuit dels clubs i cabarets londinenc, on de seguida es va fer un nom. Combinant aquestes dues experiències, Úrsula Martínez va produir, en col·laboració amb Mark Whitelaw, A Family Outing, un espectacle de teatre autobiogràfic protagonitzat per ella mateixa i els seus pares, i dues peces de teatre, Show Off i OAP; totes tres formen la trilogia Me, Me, Me!, que es va presentar a The Barbican l’octubre de 2006. És membre fundador de La Clique/ La Soirée, un cabaret-xou de varietats que va debutar a Londres l’octubre de 2010 amb excel·lents crítiques.
Úrsula Martínez participarà en les tres sessions de Cabaret amb diversos dels seus números més sorprenents i de més èxit:
Hanky Panky
És una coreografia de cinc minuts de màgia i estriptis realitzada a partir del simple truc de fer desaparèixer un mocador.

Light my Fire
És un temerari discoestriptis en el qual intervé el foc. Una reinterpretació postfeminista i postmoderna de Burn the Bra! (Crema el sostenidor!).

LA TERREMOTO DE ALCORCÓN
La Terremoto de Alcorcón, vedet, firaire, varieté-ra i hostalera, comença la seva carrera en el racó més profund de les Balears amb Diabéticas Aceleradas. Ha fet televisió, cinema, ràdio i un single himne de l’Europride. Es permet el luxe de tancar el Teatre Arnau i reobrir el Molino de Barcelona, així com fer la seva pròpia versió cabaretera al Palais de Tòquio, Gran Casino de París, el Museu d’Art Es Baluard, o passar per Canes de la mà d’Almodóvar en dues ocasions. Molts la recorden pel seu «Time goes by con Loli », però això no és tot...

Participant

Patricia Domínguez
Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68


Continguts relacionats

Activitats

Imatges

Antoni Hervàs. Escenografia
Manta. Arantxa Martínez.  Fotógrafo: Pedro Agustín Álvarez Picnic Sessions 2017, CA2M
Brigitta Lamoure
Cristine Berna
Cuqui Jerez
Felix Kubin. Foto: Greg Holm
Bingo. David Domingo
Ivo Dimchev
Jonny Woo interpreta State Visit © Studio Prokopiou
Amateurismes
La Flor. Foto: Elsa Mateu
Pere Faura
Retall de premsa sobre Raku i la Chelito
Rodrigo Cuevas, directo. Foto: Alberto Morante
Terremoto de Alcorcón
Úrsula Martínez. Light My Fire. Foto: Edgar Asher
Víctor Guerrero