Activitats Cursos i seminaris

La gent parla Brossa

A càrrec de Pedro G. Romero

11 al 12 des. 2017

Joan Brossa

Joan Brossa "Eclipsi", 1988

A les vores del projecte expositiu comissariat amb Teresa Grandas i l’equip del MACBA, des dels afores mateix, des de les arestes, es proposa una lectura radical («buscar les arrels és una forma subterrània de l’aeri anar-se’n per les branques», José Bergamín) de l’obra de Joan Brossa. Segrestat per l’aristocràcia catalanista, per l’avantguardisme socialdemòcrata, per la burgesia nacionalista, successivament, es pretén llegir, ai senyor!, un Brossa subaltern, veritable condició del menestralisme encunyat per Pere Gimferrer, un Brossa que parla des de baix, algú sense biblioteca, sense formació acadèmica, però amb una veu tan pròpia com baixa. Aquesta veu baixa que reclamava João Cabral de Melo, que no té res a veure amb l’intimisme sinó amb la condició de classe.

D’alguna manera es tracta de descolonitza Brossa, de fer del seu desclassament una potència, la que es belluga per sota dels seus projectes culterans, avantguardistes i lumpen-proletaris. I de fer-ho a contrapèl, com volia Walter Benjamin, des de la lectura d’un no catalanoparlant que, al seu torn, sap que el fonament de la parla de Brossa es troba en la seva veu, en el ressò material i polític de les seves frases, en la performativitat d’aquest dir, en les conseqüències de l’acte fonador, i que, malgrat tot això, malgrat que sàpiga que l’essència, el què és?, el nucli fosc de la cosa li està vedat, o potser gràcies a aquest fet, es fixa més en com funcionen les paraules i les coses del poeta que no pas en allò que són.

Programa

DILLUNS 11 I DIMARTS 12 DE DESEMBRE, de 18 a 20 h.
Lloc:
Auditorio Meier

Patrocinador principal d'activitats:

Inscripció

Inscripció prèvia. Preu: 10 €
La inscripció al curs permet visitar gratuïtament, fins a final d’any, l’exposició Poesia Brossa i participar, també gratuïtament, en l’activitat Parlem de... Brossa programada per als dissabtes 18 de novembre, 2, 23 i 30 de desembre. És imprescindible presentar el document acreditatiu de la inscripció al curs.

Inscripció Accedeix-hi directament fent clic al botó.

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

Informació per al visitant

Inscripció Accedeix-hi directament fent clic al botó.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Activitats

Àudios

Exposicions